The W I D E side of life

The W I D E side of life

OBS! Sidan är ändrad!

Sidan har genomgått en förändring. Om du har besökt sidan tidigare och vill se något speciellt på den gamla sidan, klicka här för att komma dit.

Sony mellanforamat

TeknikPosted by Björn Wednesday, July 19 2017 23:38:27
Totade ihop en liten adapter som gör att jag kan använda min Sony A7 som en mellanformatskamera. Genom att ta delar från en Nikonscanner, fixa en bajonett från en Mamiya 645 och sätta en Nex-adapter på kamerasidan kan jag använda Mamiyas objektiv fullt ut. Nu kan jag ta upp till 9 bilder i följd, och därefter sätta ihop dessa via Lightrooms panoramafunktion för att få en mellanformatsbild. Jag kan också använda adaptern för att få shiftfoptikunktion på Mamiyaobjektiven. Av förklarliga skäl blir det inte tal om att ta några actionbilder, men för stillastående objekt passar det fint.

Så här ser adaptern ut:


Här kan du jämföra Fujis nya GFX 50S med zoomoptiken 32-64/4 och min Sony A7 med Mamiya 35/3,5. Fujibilden är tagen med zoomen i 32-läget på bländare 4,5 iso 200.
Sonybilden är tagen på bländare 4 och iso 200. Några veckor skiljer mellan fototillfällena men liknande ljusförutsättning gör att de blir hyfsat jämförbara. Bilderna är inporterade i Lightroom och sparade i DNG-format. i övrigt helt obehandlade.

Fuji GFX 50S med Fujifilm GF 32-64mm@4,5 (Klicka på bilden för att ladda ner DNG-fil. 66,1MB)

Sony A7 + Mamiya 35/3,5@4
(Klicka på bilden för att ladda ner DNG-fil. 238MB)


Ytterligare en bild från "Sony mellanformatare". Denna gång från järnvägsmuseet i Luleå. Bilden består av 6 delbilder. Importerat i Lightroom och dess panoramafunktion. Kontrasten något låg eftersom optiken vid tillfället var en Mamiya 35:a som har slöjbildning på bakre linsen. Har sedan dess skaffat en annan och felfri 35:a.
Sony A7 + Mamiya 35/3,5@11 (Klicka på bilden för att ladda ner DNG-fil. 197MB)  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.